90% af pladserne er solgt
TILMELD HOLD

Forberedelse er nøglen til succes - et indblik i det professionelle liv - Del 2

Foto: Anders Kjærbye/fodboldbilleder.dk

Taktisk og mental forberedelse
For Victor er nøglen til succes god forberedelse og mentalt overskud og ikke udelukkende fysisk
overskud. Victor forbereder sig altid på samme måde uanset om det FC Barcelona eller et bundhold,
han skal spille i mod. En omstilling, der kan være svær og som kræver faste rutiner;

Jeg forbereder mig altid på samme måde. Selvfølgelig spise og sove ordentligt. Meditere. Snakker som med den eneste - jeg har en regel, at jeg kun snakker med én på kampdagen. Og det er min mentaltræner. Det er vigtigt at forberede sig på samme måde. Det kan være en svær omstilling at spille torsdag mod Barcelona og et bundhold om søndagen. Omstillingen er sværere end som så. Det er nogle mekanismer, der opstår. Men jeg forbereder mig altid godt med det jeg kan kontrollere med mad, søvn, drikke".

Forud for hver kamp forbereder Victor sig på den direkte modstander, han skal stå overfor, så han
ved hvilke bevægelser modstanderen gør. I Europa League kampen mod FC Barcelona var der
specielt fokus på to angriberes løbemønstre, når de modtager bolden;

Så ser jeg altid - lige meget hvem det er - video på de direkte modstandere, jeg skal stå overfor. Fx mod FC Barcelona var det Aubameyang. Hver spiller har nogle kendetegn. Det er godt at se og vide det, fordi når situationen så opstår i kamp - det går jo meget hurtigt - så er man bedre forberedt. Jeg vidste fx mod Aubameyang og Memphis Depay, at de begge to kan lide bevægelsen ned mod bolden i sprint og så vende rundt og vil have den i dybden. Så da jeg spillede mod Barcelona, så kunne jeg genkende situationen. Så når Memphis accelererede tre-fire meter ned i banen, så ved jeg i baghovedet, at han vender rundt og løber dybt. Hver spiller har to-tre bevægelser, som de oftest gør. Men jeg ser altid video på direkte modstandere, jeg skal møde. Og så ser vi jo som hold, også hele holdet vi skal møde".

At holde sulten ved lige
Ud over fokus på det mentale, har Victor også et stort fokus på hele tiden at udvikle sig som
fodboldspiller, og han er meget opmærksom på ikke at blive for tilfreds, med det han har opnået indtil
nu, da det ifølge Victor, blot vil sætte en stopper for den udvikling, han er godt i gang med. Til det
finder Victor også inspiration uden for fodbolden;

Det med aldrig at blive tilfreds. Hele tiden gå til træning for at blive bedre og det er også derfor, at jeg i en tidlig alder, da jeg var 19 år, tilknyttede en mentaltræner. Jeg kunne ikke forstå - det er noget man slet ikke er fremme med i Danmark. Hvis man spørger alle unge spillere, men også folk i Superligaen, så vil de sige “ja jeg er mentalt stærk”. Der ligger så meget mere bag. Jeg forstod tidligt, at det var noget, jeg skulle gøre, for at gøre mig bedre. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor alle store atleter indenfor forskellige sportsgrene fx Michael Phelps, Kobe Bryant, Lebron James, Tiger Woods sagde, at det er 80% oppe i hovedet og 20% skills. Hvad betyder det? Det ville jeg gerne lære mere om”.

Udover den konstante mentale udvikling, er det også Victors udgangspunkt, at man som
fodboldspiller aldrig må blive “for tilfreds” med det man har i nuet - hvilket især gælder når man er en
ung spiller;

Jeg tror specielt mens man er ung, og jeg er ikke færdig med at udvikle mig og spille for store europæiske hold, men det med at blive for selvfed og føle sig tilrette der hvor man er. Det tror jeg er den største fælde man kan falde i. Jeg kunne jo bare læne mig tilbage - jeg har fire års kontrakt tilbage her i Galatasaray - og sige ja, det er godt det hele lige nu og det hele går nok. Det er den største fælde - specielt som ung spiller - at falde i. Det er derfor, at jeg meget tidlig i min karriere har tilknyttet en mentaltræner”.

Livet på banen
Victor har gennem årene spillet mod en del store klubber og fodboldspillere, og der er en række
fodboldspiller, som har gjort et ekstra indtryk, som han i dag er inspireret har.

“Jeg har en masse (andre fodboldspillere, red.), som jeg kigger på, og som jeg kan lære af, men ikke
rigtig idoler”.

Her er specielt tre forsvarsspillere fra øverste hylde, som Victor har et godt øje til, som han er
inspireret af - han har endda spillet mod én af dem;

“Sergio Ramos. Og i de seneste år Virgil van Dijk i Liverpool er også en god spiller. En spiller, der
hedder José Giménez fra Atletico Madrid fra Uruguay”.

”Jeg har spillet mod Virgil. De to andre har jeg ikke mødt på hverken klub eller landshold. Ikke
endnu”.

Igennem årene har Victor stået overfor rigtig mange store angrebsstjerner, der har gjort et indtryk på
ham. Men der er én spiller i en bestemt periode af Victors karriere, der var en stor udfordring. Victor
kan specielt huske, at han i sine unge dage i Superligaen havde mange hårde kampe mod Brøndby
IF’s Teemu Pukki;

“Den jeg har haft sværest ved at dække op, på daværende tidspunkt, og sværest at spille over for,
det er faktisk, og der var jeg også en del yngre, men da jeg var 17-18 år, hvor jeg skulle spille over
for Teemu Pukki fra Brøndby. Jeg kan huske, at han bevægede sig anderledes end andre angribere i
Superligaen. Han var svær på det tidspunkt, men hvis jeg stod overfor ham nu, ville jeg spise ham,
men da jeg var 18 år, der var det svært kan jeg huske. Det var øv når jeg skulle møde ham. Han var
giftig dengang. God spiller”.

Som forsvarsspiller bliver der fysisk givet og taget i løbet af kampene, hvor der også er en masse
nærkampe i feltet. Her har specielt én spiller gjort et indtryk på Victor med lidt beskidte tricks;

Lidt atypisk faktisk, så vil jeg faktisk gå med Anthony Martial fra Manchester United. Han havde lidt høje albuer. Han kunne godt lide - det er sådan et trick man lærer - jeg kan huske, at han borede sine negle ind i mine ribben. Han havde lidt hårde tricks. Også en god spiller".

Hverdagen som professionel og drømme for fremtiden
Livet i Tyrkiet er noget anderledes end det Victor kommer fra i Danmark, hvor turen til træning nu er
med chauffør, da millionbyen Istanbul er et trafikalt mareridt. Hverdagene som fodboldspiller følger
som regel en fast struktur, som Victor også har i Galatasaray;

Jeg vågner omkring 08.30 og bliver hentet kl. 9, hvor jeg har en times transport til træning. Min chauffør kommer og henter mig. Ude på anlægget omkring kl. 10. Når jeg kommer til klubben, spiser jeg morgenmad. Træner kl. 11 og går lidt i Gym med pre-training inden og går ud på banen. Så træner jeg, og så går jeg i Gym igen og plejer min krop og styrketræner. Spiser frokost. Jeg er hjemme igen ved 15-16-tiden”.

Lige nu nyder Victor tilværelsen i Galatasaray og Istanbul, hvor han er fast mand i den tyrkiske
storklub, men en dag i fremtiden håber Victor, at adressen bliver ændret til en engelsk eller italiensk
by;

“Jeg ser mig i en topklub i England eller i Italien (om 5 år, red.), der vil jeg gerne hen”.

Det bedste råd til de kommende stjerner
Victor ser ligeledes, at hårdt arbejde og god forberedelse også er afgørende, hvis man som ung
fodboldspiller en dag gerne vil være professionel som Victor. Men Victor mener også, at det er vigtigt
at huske at vejen til at blive professionel fodboldspil også kræver nogle svære sociale fravalg i en
ung alder;

Jeg tror i en ung alder, at man skal arbejde hårdt og være beslutsom. Sige til sig selv og lave en kontrakt med sig selv “prøv at hør, det er fodboldspiller jeg gerne vil, og følge alt det jeg kan” Og når du bliver fodboldspiller eller processen dertil, så er der massere ting man går glip af. Venskaber der går tabt. En masse hyggeaftener med vennerne, du går glip af. Det er bagsiden af medaljen. Det må man tage med. Men hvis du kommer over på den anden side, så lover jeg dig for, så er det også det hele værd”.

Foto: Privatfoto, Victor Nelsson

Når Victor ser tilbage på sin karriere frem til nu, er han ikke i tvivl om, at det var livet som
professionel fodboldspiller, han drømte om, da han selv løb rundt på banerne i Nordsjælland som
ungdomsspiller;

“Det lykkedes mig jo at blive professionel fodboldspiller og det er jo det store mål. Professionel
fodboldspiller kan jo være alt fra FC Nordsjælland til FC København til Galatasaray. Men bare det at
kunne tjene penge på fodbolden det var egentlig det jeg gik op i. Det ville jeg rigtig gerne. Han ville
være glad og stolt over det han har opnået indtil videre".

Med portrætserien "Fra Brede til Elite" følger vi tidligere Kronborg Cup deltageres vej fra breddefodbolden til elitefodbold. Kronborg Cup er en breddeturnering, der favner og hylder fællesskabet og bredden i sporten, hvor der er plads til alle. Vi hylder talentet, der går hele vejen fra drømmene til et liv med elitefodbold på højeste niveau.

Få de seneste nyheder
Skriv dig op til vores nyhedsbrev
Kronborg Cup er en international fodboldturnering for ungdomshold – Sjællands største turnering – der hvert år afvikles i sidste uge af skolernes sommerferie.
Genveje
© Kronborg Cup 2020
CVR. NR.: 36285621