OPLEV HELSINGØR

 
 
 
 
 
 
 
 
 

MUSEERNE I HELSINGØR
Kom tæt på Helsingørs historie

 

HELSINGØR BYMUSEUM 

Sct. Anna Gade 36, 3000 Helsingør

Helsingør Bymuseum giver byens borgere og turister et unikt indblik i byens lange og mangfoldige historie.

Helsingør Bymuseum er beliggende i det gamle købstadshus Karmeliterhuset i Sct. Anna Gade 36 i Helsingør. Helsingør bymuseum har været åbent siden 1973 med udstillinger om Helsingørs historie blandt andet en model, der viser, hvordan byen så ud i 1800 tallet.

 

Derudover viser museet udstillinger om Helsingørs Guldalder, portrætter af kendte Helsingoranere samt Helsingør under besættelsen. Museet er placeret tæt ved Helsingør Station.

www.helsingormuseer.dk

 

SKIBSKLARERGAARDEN 

Strandgade 91, 3000 Helsingør

Skibsklarerergaarden beskriver Helsingørs første store velstandsperiode, sundtoldstiden. Strandgade 91 er Helsingørs bedst bevarede købmands- og skibsklarerergård fra sundtoldstiden. Huset stammer fra det 16. århundrede, men har fået sin nuværende form i 1780 og de følgende årtier, og har siden stået så godt som uforandret helt op til vore dage.

Stueetagen med butikslokale og skipperstue, samt den fornemme skibsklarererbolig på hovedetagen er gennemgribende restaureret af Nationalmuseet i 1993 for private midler, og et besøg i huset er som at komme 150 år tilbage i tiden. Her findes også i dag alt, hvad der kunne friste en sømand: urtekram, den berømte Helsingør-hue, sejldug, tovværk, søkort m.m, krydderier, vin, skibsøl, hollandsk genever og lokal brændevin.

På første sal er skibsklarererens private lejlighed retableret og viser, hvordan et velstående borgerhjem i Helsingør så ud mellem 1790 og 1850. Øverst ses et lokale fra skipperherbergets tid. Her kunne søfolkene overnatte i tilfælde af længere ophold på grund af forretninger eller skiftende vejr.

 

Butik

Der er gratis adgang til købmandsbutikken.

www.helsingormuseer.dk

VÆRFTSMUSEET 

Kulturværftet, Allégade 2, 3000 Helsingør

Værftsmuseet omhandler tiden, hvor byens skibsværft byggede skibe og arbejderklassen voksede. Helsingør Værftsmuseum er historierne om slid, støj, møg, stolthed og sammenhold i en svunden tid, hvor værftsfløjten styrede byens liv. Både økonomisk, beskæftigelsesmæssigt, socialt, kulturelt og politisk var værftet det naturlige omdrejningspunkt.

Langt de fleste i Helsingør Kommune har familiemedlemmer, nære som fjerne, der har arbejdet på værftet, byens suverænt største arbejdsplads. Når værftsfløjten meddelte frokost og fyraften var det som at opleve starten til Sjælsø Rundt. Hundreder af cyklister kæmpede om at komme først hjem, mens det gik mere adstadigt den anden vej.

Værftet var hovedmotoren i det ny Helsingør efter sundtoldstiden og sikrede tusinder af familier deres levebrød og skattekroner til byen. Værftsmuseet fortæller om arbejdspladsen og værftsbyen gennem 100 år og sikrer mindet og erindringen om den tid, da Helsingør var industriby og selvforsynende med arbejdspladser.

Rundvisning

Grupper kan komme uden for åbningstid efter aftale. En rundvisning med en tidligere værftsarbejder koster 600 kr. for grupper op til 10 personer og 800 kr. for grupper større end 10 personer. Til priserne kommer entrébillet.

 

Butik

I Værftsmuseet ligger en lille butik, hvor man kan købe bøger, postkort og film om værftet.

www.helsingormuseer.dk

FLYNDERUPGÅRD MUSEET 

Agnetevej 9, 3060 Espergærde

Besøg en Nordsjællandsk bondestue Flynderupgård Museet byder blandt andet på et besøg i en Nordsjællandsk bondestue.

På Flynderupgård Museet er der mulighed for at se permanente udstillinger som for eksempel en gammel købmandsgård og en Nordsjællandsk bondestue. Derudover er der tilknyttet en meget smuk have, der er et besøg værd. Museet ligger på Agnetevej i Espergærde ikke langt fra Snekkersten Hallen.

www.helsingormuseer.dk

 

 

DANMARKS TEKNISKE MUSEUM

Fabriksvej 25, 3000 Helsingør

Danmarks Tekniske museum – 100 år med teknikken i centrum

I hundrede år har Danmark haft et museum, der har haft til formål at fortælle historien om den teknologiske udvikling. Museet ligger i dag i Helsingør.

Siden 1911, hvor Håndværkerforeningen og Danmarks Industriforening oprettede Danmarks Tekniske Museum, har nysgerrige danskere kunne følge med i den historisk teknologiske udvikling, menneskeheden har opfundet og udviklet i århundreder. Museet har tidligere haft til huse på Strandvejen, men er i dag flyttet til lokaler på Fabriksvej 25 i Helsingør, der tidligere har huset Helsingør Værts Støberi.

Alskens teknologi


Museet udstiller blandt meget andet gamle fly, veteranbiler, cykler, computere, telefoner og meget mere teknik i det 8000 kvadratmeter store museum.

www.tekniskmuseum.dk

 

M/S MUSEET FOR SØFART

Gurrevej 412, 3490 Kvistgård

 

M/S Museet for Søfart – Maritime Museum of Denmark

Dit liv er afhængigt af søfart. Verden er afhængig af søfart. Sådan har det altid været. Via søfarten, og den handel og de kulturpåvirkninger den er en del af, har Danmark altid været bundet sammen med resten af verden. Det er den historie og den nutid, der bliver foldet ud på M/S Museet for Søfart.

Arkitektur og udstillinger sigter mod nye horisonter i bestræbelserne på at gøre museet nærværende, involverende og tilgængeligt for alle. Museumsbygningen er et stykke ikonisk arkitektur, hvor publikum færdes i ét sammenhængende rumforløb, der breder sig på let skrånende gulve i skiftende højder omkring og hen over den gamle dok.

Den moderne arkitektur og dokkens dybe åbne udendørs rum, med fri adgang for alle, indbyder til ophold, cafébesøg og mangfoldige kulturevents skab i et samvirke med naboerne, under navnet ”Kulturhavn Kronborg”.

Museets Videnscenter rummer arkiver, billeder og et stort maritimt fagbibliotek. Videnscentret kan besøges på museet eller her.

Museet rummer desuden særudstillingslokaler, konferencelokaler, café, butik og administration.

www.mfs.dk

 

KULTURVÆRFTET

Allégade 2, 3000 Helsingør

 

Et centrum for kultur og oplevelser – Kulturværftet på havnen i Helsingør er byens nye og store kulturcentrum, der forener byens nutid og fortid.

Det ligger lige midt i Helsingørs hjerte. På havnen med den smukke udsigt til Sverige og med Helsingørs store vartegn, Kronborg, som en nærmest majestætisk baggrund og et tegn på den historie, der omgiver byen. Og det er netop det historiske aspekt og historiens betydning for Helsingør, der spiller ind på det relativt nyopførte kulturelle centrum, Kulturværftet. Med sit væld af muligheder, der strækker sig fra husets bibliotek og koncertsal til diverse udstillinger og sociale og kreative oplevelser, ligger Helsingørs nye kulturelle centrum nemlig lige midt i fortiden. Huset er nemlig bygget i de gamle bygninger, der fra 1882 og cirka 100 år frem husede Helsingørs berømte værft. Værftet var i sin tid med til at skaffe masser af arbejdspladser til byen, og det er da også meningen, at Kulturværftet nu skal bygge en bro mellem byens erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og kulturelle oplevelser. Dette er også en forankret del af Kulturværftets vision.

Kulturværftet skal være et kulturelt center for kundskab og kreativitet, udfoldelse, oplevelse, uddannelse og identitet fyldt med liv i alle døgnets vågne timer – 7 dage om ugen. Det skal være stedet, hvor mennesker mødes: børn, unge, voksne, de lokale og turisterne - med andre ord: mødestedet for det lokale og det globale, hedder det i Kulturværftets vision.

 

www.kuto.dk

 

 

KRONBORG SLOT

Kronborg 2 C, 3000 Helsingør

Borgen der nåede Verdensarvslisten

Kronborg er Helsingørs helt store vartegn, og den gamle borg blev i begyndelsen af det nye årtusinde sidestillet med blandt andet pyramiderne, da den blev en del af UNESCOS Verdensarvsliste.

I Egypten har de pyramiderne. I Helsingør har de Kronborg. Denne sammenligning har man kunnet lave siden november 2000, hvor Kronborg fik et nært fællesskab med blandt andet pyramiderne, da de begge er en del af UNESCOS Verdensarvsliste. Dermed har Helsingør en turistattraktion og et historisk monument i absolut verdensklasse.

Lang historie


Kronborg Slot blev oprindelig bygget i 1420’erne af Erik Af Pommeren under navnet Krogen for at være et fæstningsværk til indkrævning af Øresundstolden. Fæstningen bestod oprindeligt af en række huse bag en ringmur. Navnet Kronborg opstår først i slutningen af 1500 tallet, da Frederik d. 2. bygger Krogen om og tilføjer fire nye fløje. Kronborg er især kendt for sine kasematter, hvor Holger Danske hviler og eftersigende venter på at komme Danmark til undsætning, hvis det skulle blive nødvendigt. Kronborg er samtidig helt central for Shakespeares Hamlet. For at besøge Kronborg kan man med fordel stå af på Helsingør Station, hvortil stort set samtlige af kommunes busser samt toget Helsingør, Hornbæk, Gilleleje banen kører. Fra stationen er der skilte til Kronborg og cirka et kvarters gang.

 

www.kongeligeslotte.dk

 

ØRESUNDSAKVARIET

Strandpromenaden 5, 3000 Helsingør

 

Tag på oplevelse i Øresunds dyreliv

Øresundsakvariet i Helsingør giver gæsterne mulighed for at opleve et spændende og for mange ukendt dyreliv i Øresund.

Søanemoner, søpindsvin, krabber, rødhajer og alskens fiskearter. Det er blandt meget andet af det, man kan opleve og blive undervist i ved at lægge vejen forbi Øresundsakvariet på Strandpromenaden 5 i Helsingør. På museet er uddannede kustoder nemlig klar til at fortælle bredt og grundigt om Øresunds rige dyreliv, mens man som gæst har mulighed for at se og røre ved dyrene i de mange rørebassinner. Derudover kan Øresundsakvariet tilbyde udstillinger om Øresunds havbundsmiljø fra det helt lave vand på 15 centimeter og ned til det lidt dybere vand på 35 meter.

Lang historie
Musset har en lang historie bag sig. Øresundsakvariet kunne således slå dørene op for første gang i 1973. Herefter har museet budt velkommen til tusindvis af både lokale Helsingoranere og turister. I 2005 og 2006 gennemgik Øresundsakvariet, der er en del af Københavns Universitet, en større renovering og udvidelse. Dette har blandt andet betydet, at der er kommet et helt nyt filtreringsanlæg, der skaber Danmarks reneste vand. Kronborg Cup kan varmt anbefale et besøg på Øresundsakvariet, der har åbent hver dag fra 10.00 til 17.00. Der gives grupperabat på indgangen til grupper på over otte personer. Lokalbanen Helsingør, Hornbæk og Gilleleje banen, der afgår fra Helsingør Station, kører til Grønnehave Station, hvorfra der er cirka tre minutters gang til museet.

 

www.oresundsakvariet.ku.dk/

FØLG OS

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Ikon
  • Snapchat Social Ikon

KONTAKT OS

NYHEDSBREV

© Powered by Nord Kommunikation ApS

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram Social Ikon
  • Snapchat Social Ikon